Caravana BioMotion a ajuns in Bucuresti

Producatori auto din mai multe tari au ajuns astazi in Romania pentru a promova, printr-o caravana europeana, biocombustibilii. Participantii, printre care se numara Ford, Volkswagen, Opel, Mercedes si Saab, prezinta automobile propulsate de etanol, biodiesel, biogaz si ulei din plante. Caravana a pornit pe 13 octombrie de la Paris, iar la final va fi parcurs […]

Primul zbor de pasageri propulsat de gaze naturale

Primul avion de pasageri alimentat cu gaze naturale a facut luni un drum de sase ore din Londra pana in Qatar, potrivit Reuters. „Zborul de astazi deschide calea catre o alternativa pentru aviatia alimentata de petrol. Suntem acum pe punctul de a lansa GTL-ul (combustibil lichid procesat din gaze) la scara globala”, a explicat Malcolm […]

Biocombustibil dintr-o bacterie similara celei de tuberculoza

O bacterie foarte asemanatoare celei care produce tuberculoza poate fi o buna sursa de biocombustibil, potrivit unei echipe de cercetatori de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), informeaza Inhabitat.

Expertii spun ca aceasta bacterie este folositoare deoarece se hraneste cu zaharuri si compusi toxici producand lipide, care pot fi apoi convertite in biodiesel.

Efortul celor de la MIT face parte dintr-un proiect amplu ce vizeaza dezvoltarea biocombustibilului cu ajutorul…

citiţi mai departe

Curierul National: Volvo testeaza combustibilul Bio-DME

Dupa ce, acum cativa ani, Volvo Trucks a anuntat ca desfasoara mai multe teste pentru descoperirea unor combustibili alternativi, compania a venit cu anuntul ca, in 2010, va fi primul producator de camioane care va incepe efectuarea de teste complete de exploatare folosind Bio-DME (di-metil-eter). Acesta este un biocombustibil care genereaza emisii de dioxid de carbon foarte reduse.
Pe termen lung, Bio-DME are potentialul de a inlocui 50% din motorina folosita astazi pentru operatiunile de…

citiţi mai departe

Volvo testeaza biocombustibilii pe camioane

In 2010 Volvo Trucks incepe efectuarea de teste folosind biocombustibilul dimetil eter, cunoscut si ca Bio-DME.

Acesta genereaza cu 95% mai putine emisii de dioxid de carbon fata de motorina, de la sursa de productie pana la rularea vehiculului. Cu zero emisii de particule de funingine, eficienta energetica ramane mare. In plus, nivelul de zgomot scade.

Materia prima folosita este lesia neagra, un produs secundar bogat energetic din industria celulozei. Potrivit constructorului,…

citiţi mai departe

Romania libera: Algele, o noua sursa de combustibil

Microalgele sunt surse potrivite pentru producerea biocarburantilor si absorbtia emisiilor de CO2 degajate de termocentrale. Algele, care miros atat de urat si sunt periculoase atunci cand invadeaza plajele, au devenit o noua problema pentru locuitorii multor regiuni cu tarm la mare. Dar ele vor fi in curand noua sursa de petrol verde. Nu atat algele mari care umplu malurile marii, ci microalgele invizibile cu ochiul liber, cele pe care oamenii de stiinta incearca sa le transforme in…

citiţi mai departe

Biocombustibil din curmale putrezite

Curmalele sunt cea mai recenta sursa de biocombustibil pentru irakieni. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a aprobat un proiect de producere a biocombustibilului din aceste fructe, relateaza Reuters.

Proiectul apartine comaniei Emirati si consta in producerea biocarburantului din curmale pe care fermierii nu le pot exporta din cauza ca incep sa putrezeasca. Produsul obtinut va fi utilizat mai intai in tara, urmand ca mai apoi sa fie si exportat.
„Acest proiect va ajuta economia Irakului…

citiţi mai departe

Arad: 20 de milioane de lei pentru o uzina de biogaz

Aradul va avea de anul viitor o uzina de biogaz cu cogenerare de energie electrica si termica. Aceasta va fi construita de ferma Unicom 3N 2000 specializata in cresterea ovinelor si a bovinelor, a declarat, pentru Green Report, Natalia Vasile, administratorul si unul dintre actionarii firmei.
Valoarea investitiei in utilajele necesare proiectului se ridica la 20 de milioane de lei, a mai spus aceasta, iar locatia exacta a uzinei se afla in localitatea Pecica. „Am primit aprobarea pentru…

citiţi mai departe

Adevarul: Revista FP Romania prezinta cum va arata lumea in epoca postpetrol

Michael Grunwald, jurnalist american de mediu, demonteaza, in urmatorul numar al revistei, sapte mituri cu privire la energia alternativa. Grunwald spune ca, intr-un moment in care lumea cauta tot mai mult alternativa la petrol, sursele regenerabile de energie par sa nu fie solutia salvatoare.
Potrivit editiei cu numarul 12 al revistei Foreign Policy Romania (FP Romania), ce va aparea la 14 septembrie, nimic nu e atat de inconjurat de mituri si de perceptii gresite precum conversatiile cu…

citiţi mai departe

Ziua de Cluj: In doi ani, clujenii s-ar putea deplasa fara sa polueze

Clujenii isi vor putea omologa masinile pentru alimentarea cu biocombustibil in cadrul unui laborator de cercetare a motoarelor, care va functiona la Cluj.
Singurul laborator de testare si omologare a motoarelor pentru consumul de biodiesel, din Sud-Estul Europei, va functiona la Cluj. Clujenii isi vor putea testa compatibilitatea masinilor la alimentarea cu biocombustibil, in cadrul acestui laborator care va deveni functional cel tarziu in martie 2011, la Facultatea de Mecanica din cadrul…

citiţi mai departe

Fermierii, indemnati sa cultive rapita pentru biocombustibil

Fermierii din Transilvania sunt indemnati de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) sa cultive rapita pentru uleiul acestei plante care poate fi folosit ca biocombustibil pentru diverse tipuri de masini, inlocuind motorina, informeaza Mediafax.

Directorul DADR Cluj, Ilarie Ivan, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca in Transilvania exista posibilitatea cultivarii rapitei pe suprafete intinse.
"Cultura de rapita trebuie sa devina prioritara in aceasta zona…

citiţi mai departe

Algele, noul petrol verde

Microalgele sunt surse potrivite pentru producerea biocarburantilor si absorbtia emisiilor de CO2 degajate de termocentrale. Algele, care miros atat de urat si sunt periculoase atunci cand prolifereaza prea mult pe plaje, au devenit o noua problema pentru locuitorii din Bretania. Dar ele vor fi in curand noua sursa de petrol verde, informeaza Agerpres.
Nu atat algele mari care umplu malurile marii, ci microalgele invizibile cu ochiul liber, cele pe care oamenii de stiinta incearca sa le…

citiţi mai departe

Adevarul: Biocombustibil din pepene rosu

Cercetatorii americani au descoperit ca pepenele rosu reprezinta o sursa de zahar ce poate fi distilat in alcool, pentru ca ulterior sa poata fi folosit pentru alimentarea masinilor sau a utilajelor agricole, scrie cotidianul britanic „The Telegraph“.
Pepenii ar putea fi folositi ca sursa de energie „verde“

Oamenii de stiinta spun ca ipoteza utilizarii acestui fruct pentru producerea de biocombustibil este cu atat mai fezabila cu cat, numai in Statele Unite ale Americii, in fiecare an…

citiţi mai departe

Pepenele rosu, cea mai noua sursa de biocombustibil

Oamenii de stiinta au descoperit ca pepenele rosu este o sursa de zahar ce poate fi usor distilata in alcool, care la randul lui poate alimenta automobilele si vehiculele folosite in agricultura, potrivit The Teleraph.

Fructul este cu atat mai potrivit cu cat, doar in America, 360.000 de tone de pepene trebuie aruncati in fiecare an pentru ca sunt sub standardele pietii. Doar aceste resturi ar putea produce 7,5 milioane de litri de biocombustibil pe an.

Studiul Departamentului pentru…

citiţi mai departe

Combustibil din sutiene reciclate

La ora actuala lumea cauta tot felul de surse de combustibil pentru producerea electricitatii.

In timp ce unii se folosesc de sursele regenerabile precum soarele si vantul pentu generarea electicitatii, altii sunt de parere ca exista si alte lucruri din care se poate face combustibil, de exemplu sutienele vechi, relateaza Ecofriend.

Producatorul japonez de lenjerie intima, Wacol, a dat startul unei noi campanii eco de colectare a sutienelor vechi sau nedorite in magazinele sale….

citiţi mai departe

Ziua: Peste 400 tone de pastravi au murit in fluviul Enisei din Rusia

Peste 400 tone de pastravi au murit in fluviul Enisei din cauza unor scurgeri importante de pacura in apa fluviului in urma gravului accident produs luni la hidrocentrala Saiano-Susenskaia (Republica Autonoma Hakasia), cea mai mare centrala de acest gen de pe teritoriul Federatiei Ruse, au avertizat miercuri reprezentanti ai organizatiilor ecologiste din regiune, relateaza Interfax, citata de Agerpres.

Autoritatile ruse au incercat miercuri dimineata sa stranga pacura ajunsa in rau, cu…

citiţi mai departe

Marina americana testeaza avioane de vanatoare pe biocombustibili

Marina americana planuieste ca in aceeasi perioada a anului viitor sa testeze biocombustibili pe unul din avioanele sale de vanatoare F/A-18 Super Hornet, potrivit Treehugger.
Exista deja o cerere pentru cei peste 150.000 de litri de biocombustibili necesari testelor, singura conditie pusa de aviatie fiind ca acesta sa nu fie fabricat din recolte comestibile. Combustibilul bio va fi amestecat in proportie de 50/50 cu petrol.
Plantele din care combustibilul ar putea fi fabricat sunt…

citiţi mai departe