Adevarul: Nemirschi: garantia pe PET intra din 2010

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ieri ca garantia de returnare in cazul PET-urilor va intra in vigoare in 2010, informeaza Agerpres.
„Nu inventam roata, cel putin pentru PET-uri. Deja, despre pungi nici nu mai vorbim, lumea s-a mai obisnuit cu taxa pe punga, cu ecotaxa. Pentru PET-uri va exista o garantie de returnare, care, practic, nu va creste pretul produsului“, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, pana la realizarea unui cadru legislativ in acest sens, trebuie…

citiţi mai departe

Adevarul: Magda Iuga : „Sistemul «buy-back» va prinde la elevi si la pensionari“

Magda Iuga sustine ca scolarii si batranii vor fi cei mai tentati de bonusurile date pentru returnarea sticlelor din plastic. Specialistul estimeaza ca sase luni de zile sunt suficiente pentru realizarea unui studiu de fezabilitate cu privire la introducerea garantiei pe PET.
Credeti ca garantia pe PET este solutia la problema deseurilor din plastic?
Sistemul de recuperare a PET-urilor prin returnarea unei garantii consumatorilor poate fi cu siguranta o solutie eficienta pentru problema…

citiţi mai departe

Adevarul: Ministrul Mediului vrea taxa pe PET

Nicolae Nemirschi ar putea introduce pana la finele anului garantia pentru returnarea sticlelor din plastic.
Ministrul doreste sa curete Romania de PET-uri si spune ca sistemul „buy-back“ trebuie sa inceapa in hipermarketuri, deoarece acestea au spatii de depozitare.
Autoritatile de mediu au considerat ca implementarea acestui sistem in Romania ar scapa tara de invazia plasticului. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, raspunde favorabil tuturor acestor mesaje si se alatura campaniei…

citiţi mai departe

Curentul: Ministerul Mediului anunta taxa pe PET

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, la Arad, ca se gandeste sa introduca in curand „taxa pe PET“, precizand, apoi, ca este vorba de „o garantie de returnare“, si nu de o taxa obisnuita.

„Taxa exista in unele tari precum Olanda sau Germania si este, de fapt, o garantie de returnare in valoare de 15 pana la 25 de centi“, a spus Nicolae Nemirschi. Ministrul a afirmat ca sistemul de garantie pentru returnarea PET-urilor poate fi aplicat…

citiţi mai departe

Gardianul: Proiect: garantia pe sticla de plastic, returnabila

Ministerul Mediului ar putea introduce, pana la sfarsitul anului, garantia pentru returnarea PET-urilor in magazine. Proiectul ar urma sa fie aplicat pentru inceput in hipermarketuri, deoarece acestea au capacitati de depozitare, a precizat ieri ministrul Nicolae Nemirschi. Potrivit lui, „taxa pe PET“ va reprezenta „o garantie de returnare“, si nu de o taxa obisnuita.
„Este nevoie, pentru ca lucrurile au scapat deja de sub control privind colectarea selectiva, in sensul ca nu se face….

citiţi mai departe

Adevarul: „Buy-backul“ pentru PET-uri poate fi finantat din taxa pe pungile din plastic

Presedintele Fondului pentru Mediu sustine ca pot fi gasiti bani pentru rascumpararea ambalajelor si finantarea fabricilor de tocat PET-uri. Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Vlad Marcoci, considera ca strangerea si tocarea PET-urilor ar putea sa aduca bani la bugetul de stat.
„Adevarul“: Rascumpararea PET-urilor poate fi o solutie pentru a scapa de invazia plasticului?
Vlad Marcoci: Initiativa legislativa, luata de domnul deputat Iulian Iancu in urma cu un an, cat si…

Adevarul: Rascumpararea PET-urilor a salvat multe tari de invazia plasticului

Pentru stimularea colectarii ambalajelor, americanii primesc 10 centi pentru un recipient din plastic,nemtii – 0,25 euro, iar in Danemarca este trecuta garantia sticlelor din plastic direct pe bonul de cumparaturi. Recuperarea garantiei pe PET a reusit sa-i determine pe cetatenii din multe tari ale Globului sa aduca deseurile din plastic in locurile in care colectarea se face contra cost.
Sistemul prin care ar putea fi instituita taxa pe PET, iar aceasta ar putea fi recuperata de…

citiţi mai departe

Adevarul: Cum scapam de sticlele din plastic ce sufoca Romania

Tone de PET-uri plutesc in deriva pe rauri, zac aruncate la marginea soselelor sau infunda ghenele din blocuri. Alaturi de pungile de plastic sau de dozele de bere, alcatuiesc peisaje „inedite” in spatiile naturale protejate de lege sau chiar in mijlocul oraselor, unde se inmultesc de la o zi la alta.
Chiar ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, se arata in urma cu cateva luni, in cursul unei vizite pe Valea Somesului Mare, deosebit de surprins si nemultumit de invazia sticlelor de…

citiţi mai departe