Yvo de Boer prevede un esec al COP15

Summitul ONU pentru clima de la Copenhaga din decembrie nu va avea ca rezultat un tratat international sub conducerea Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC). In schimb, in cadrul acestui summit trebuie stabilita in comun acord macar schema acordului climatic, detaliile tehnice urmand a fi discutate mai tarziu, spune seful Secretariatului ONU pentru […]

Evenimentul Zilei: Soros aloca 1 miliard $ pentru energie verde

Miliardarul american George Soros a anuntat ca intentioneaza sa investeasca fonduri de un miliard de dolari in tehnologii din domeniul energiei regenerabile, pentru a contribui la eforturile de combatere a schimbarilor climatice, transmite Reuters.
„Incalzirea globala este o problema politica”, a declarat Soros, in timpul unei intalniri cu presa la Copenhaga (Danemarca), unde liderii statelor din intreaga lume se vor intruni in decembrie pentru un nou acord asupra climei, care sa…

citiţi mai departe

UE propune limitarea emisiilor avioanelor si vapoarelor

O propunere de reducere a emisiilor din aviatie si transport maritim cu 10, respectiv 20% va fi expusa de membrii UE pe masa discutiilor de la Bangkok, ultimul summit pentru clima al Natiunilor Unite inaintea celui de la Copenhaga, anunta cop15.dk.
Diplomatii UE spun ca reducerile ar putea fi obtinute printr-o taxa pe combustibil. Aceasta ar genera miliarde de dolari care ar putea fi oferiti apoi tarilor sarace pentru ca acestea sa se poata adapta schimbarilor climatice.
“Suntem…

citiţi mai departe

Planul lui Sarkozy pentru a combate incalzirea globala: inca o conferinta

Summitul pentru clima de la New York a fost, potrivit analistilor, mai mult o sesiune de discursuri decat de negocieri, dar presedintele francez Nicolas Sarkozy sustine ca a identificat solutia pentru schimbarile climatice: o noua conferinta, informeaza The Guardian.

Chiar daca Obama si presedintele chinez Hu Jintao au fost principalii actori ai summitului, Sarkozy s-a remarcat si el prin intensitatea cu care a accentuat ideea catastrofei iminente care va afecta Pamantul in lipsa unor…

citiţi mai departe

Summitul de la New York creste nesiguranta unui acord la Copenhaga

Summitul ONU pentru clima de la New York a temperat sperantele intr-un rezultat pozitiv al conferintei de la Copenhaga din decembrie, potrivit Reuters.

Un pact, similar cu protocolul semnat la Kyoto, care sa limiteze emisiile devine tot mai putin probabil pentru acest an. Cu toate acestea, expertii in clima sustin ca statele, chiar si cele afectate de recesiune, ar putea face concesii in ultimul moment.

Chiar daca liderii de state prezenti la New York au recunoscut urgenta problemelor…

citiţi mai departe

Printul Charles a convins 500 de companii sa ceara limitarea emisiilor

Printul de Wales a convins 500 de companii internationale sa semneze un comunicat prin care cer liderilor lumii sa accepte limitarea emisiilor cu 50% pana in 2050, potrivit The Telegraph.

Shell, BP, EON, Coca Cola, eBay, Starbucks si Virgin au semnat comunicatul formulat de organizatia Printului Charles, Corporate Leaders Group on Climate Change, cu sediul la Universitatea Cambridge.

“Este crucial sa iesim din recesiune intr-un mod in care sa punem bazele pentru o dezvoltare cu emisii…

citiţi mai departe

China isi reduce emisiile, dar nu anunta un procent

China isi va reduce emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020, dar procentul ramane necunoscut dupa discursul presedintelui chinez Hu Jintao din cadrul summitului pentru clima de la New York.

China isi va reduce emisiile de dioxid de carbon pe unitatea de PIB cu „un procent semnificativ pana in 2020”, fata de nivelul inregistrat in 2005. Ponderea combustibililor non-fosili va creste cu 15% pana in 2020 in industria Chinei, iar 40 de milioane de hectare de teren vor fi impadurite,…

citiţi mai departe

Cronica Romana: Negocierile privind reducerea emisiilor poluante “aproape de un impas”

Discutiile din cadrul ONU privind schimbarile climatice sunt “periculos de aproape de un impas”, se arata intr-o schita de discurs al presedintelui Comisiei Europene la ONU, prin care acesta urma ieri, sa dea startul unei saptamani care s-ar putea dovedi decisiva pentru eforturile de a opri incalzirea globala, relateaza agentia Reuters.
Seful executivului european cere statelor in curs de dezvoltare sa-si asume necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a obtine…

citiţi mai departe

Barroso: Negocierile de mediu sunt aproape de impas

Negocierile pe tema schimbarilor climatice din cadrul ONU sunt „periculos de aproape de impas”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Reuters.

Presedintele CE va provoca tarile aflate in curs de dezvoltare sa isi reduca emisiile pentru a obtine sprijin financiar de la statele puternic industrializate.
„Mesajul Europei catre statele in curs de dezvoltare este ca daca sunt serioase in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, le vom ajuta”, a…

citiţi mai departe

Cronica Romana: Ban Ki-Moon, “extrem de preocupat” de stagnarea negocierilor climatice

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut sefilor de guvern din intreaga lume “sa continue sa avanseze” in negocierile privind clima si s-a declarat “extrem de preocupat” de faptul ca acestea nu mai progreseaza, intr-un interviu publicat, ieri, in cotidianul britanic “The Guardian”.
“Suntem extrem de preocupati de faptul ca negocierile nu inregistreaza progrese”, a declarat Ban Ki-moon pentru ziarul englez, cu o saptamana inaintea summit-ului ONU privind clima, la care vor lua parte…

citiţi mai departe

Tailanda se opune inlocuirii tratatului de la Kyoto

Tailanda se opune inlocuirii protocolului de la Kyoto, in ciuda apelului de stabilire a unor tinte de reducere a emisiilor facut de tarile industrializate catre cele aflate in curs de dezvoltare, anunta cop15.dk.
Atat Tailanda, cat si Asociatia natiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN), refuza sa isi ia un asemenea angajament, au anuntat reprezentantii Departamentului pentru coordonarea schimbarilor climatice din Tailanda.
Tailanda nu este pregatita sa isi ia noi angajamente pentru inlocuirea…

citiţi mai departe

Fonduri UE de 22 de miliarde de euro pentru un nou acord de mediu

Europa ar putea plati tarilor sarace pana la 22 de miliarde de euro pe an pana in 2020 pentru a le convinge sa lupte impotriva schimbarilor climatice, a anuntat executivul Uniunii Europene, potrivit Reuters.

„Trebuie sa depasim impasul in negocierile de la Copenhaga. De aceea, Comisia Europeana inainteaza un plan echilibrat pentru finantarea actiunilor necesare”, a aratat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.

Tarile in curs de dezvoltare s-ar putea confrunta cu costuri de…

citiţi mai departe

COP15 si pe Youtube

ONU apeleaza la YouTube pentru o mai buna promovare a conferintei pe tema schimbarilor climatice din decembrie de la Copenhaga (COP15), relateaza cop15.dk.

Pe langa difuzarile live de la televiziune, organizatorii conferintei ONU din 22 septembrie, preliminara COP15, au cerut liderilor lumii sa inregistreze declaratii care vor fi difuzate pe websiteul COP15 si pe YouTube.
Pregatirile pentru tratatul climatic din decembrie de la Copenhaga s-au desfasurat foarte incet si au mai ramas doar…

citiţi mai departe

ONU: Summitul de la Copenhaga nu este pasul final

Eforturile de a reduce emisiile de carbon la nivel global nu trebuie considerate in zadar daca nu se ajunge la un acord in decembrie la Copenhaga, potrivit declaratiilor facute de Helen Clark, director al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, citata de cop15.dk.

„Copenhaga trebuie privita ca un pas important. Ar fi prea optimist sa spunem ca va fi ultimul? Bineinteles. Daca nu va exista un astfel de acord, (summitul, n.r) nu va fi un esec”, a explicat Helen Clark pentru…

citiţi mai departe

Summit ONU pentru evaluarea efectelor incalzirii globale

Reprezentanti ai statelor ce fac parte din Organizatia Natiunilor Unite (ONU) se intalnesc astazi pentru o conferinta de cinci zile ce se desfasoara la Geneva pe tema schimbarilor climatice, potrivit BBC.

Participantii la World Climate Conference vor cauta metode prin care tarile pot fi ajutate sa faca fata efectelor schimbarilor climatice, cum sunt inundatiile si seceta. Se va cauta de asemenea crearea unui cadru international pentru ca avertismentele de tsunami sau uragane sa ajunga…

citiţi mai departe

Elvetia isi reduce emisiile cu 20% pana in 2020

Guvernul elvetian si-a propus sa reduca emisiile de CO2 ale tarii cu 20% pana in 2020, iar procentul ar putea creste in cazul in care se ajunge la un acord la Copenhaga in decembrie, potrivit Reuters.

Intr-o declaratie a executivului elvetian se arata ca planul va completa o lege ce reglementeaza emisiile tarii pana in 2012. Modificarea legislativa mai trebuie votata in parlament. In cazul in care summitul pentru clima de la Copenhaga se va incheia cu un acord care limiteaza mai drastic…

citiţi mai departe

Cotidianul: 2 miliarde euro pana in 2015 din vanzarea de drepturi de emisie

Romania ar putea castiga pana in 2015 cel putin 2 miliarde euro din vanzarea drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele circa 350 milioane tone CO2 ce-i revin prin Protocolul de la Kyoto, potrivit proiectului OUG pentru promovarea tranzactiilor verzi, publicat de Ministerul Mediului.
Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de Romania este de 8% fata de anul de baza 1989, asadar Romania poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone…

citiţi mai departe

Curierul National: Vanzarea drepturilor de emisie de CO2 ar putea aduce peste 2 mld. Euro

Ministerul Mediului a publicat un proiect OUG pentru promovarea tranzactiilor verzi conform caruia Romania ar putea castiga cel putin 2 miliarde euro prin vanzarea drepturilor pentru emisia de 200 milioane tone de dioxid de carbon, din totalul de 350 milioane tone de CO2 care-i revin prin Protocolul de la Kyoto.

Romania si-a asumat un angajament de a reduce emisiile de gaze de sera cu 8% fata de anul 1989. Astfel, in perioada 2008-2012, prima parte a angajamentului in Protocolul de la…

citiţi mai departe

Guvernele au prea putine initiative impotriva schimbarilor climatice

Inversarea efectelor schimbarilor climatice poate costa pana la 185 de milioane de dolari pana in 2020 si va cere mult mai multe actiuni din partea guvernelor decat s-a intreprins pana acum, se arata intr-un comunicat al grupului de mediu ClimateWorks Foundation, citat de cop15.dk.

„Schimbarile climatice sunt o problema ce poate fi rezolvata, iar solutia prezinta o oportunitate majora atat in termeni de crestere economica, dar si ca dezvoltare globala”, se arata in raportul fundatiei. Tot…

citiţi mai departe

Premierul Indiei: Multiplele crize de mediu ale tarii sunt alarmante

Multiplele crize de mediu ce afecteaza India sunt alarmante, considera premierul Manmohan Singh, citat de Earth Times.
„Schimbarile climatice afecteaza ecosistemul nostru fragil. Ne confruntam cu perspectiva unei secete iminente. Lipsa apei devine un mod de viata. Poluarea este o amenintare in crestere pentru sanatatea si habitatele noastre”, a declarat Singh intr-o conferinta de presa sustinuta cu ministrii mediului din toate statele Indiei.
Potrivit declaratiilor premierului, guvernele…

citiţi mai departe