Fundatie pentru protejarea fluviului Galben

China a infiintat o fundatie pentru protejarea fluviului Galben de supraexploatare si poluare, anunta agentia de presa Xinhua. Denumita Fundatia pentru conservarea fluviului Galben, organizatia va promova programe de protectie a fluviului, va finanta cercetari stiintifice si va sponsozira cooperari internationale asupra protectiei raului. De asemenea, organizatiile care au contribuit semnificativ la protejarea fluviului Galben, […]

OgilvyEarth ajuta companiile sa se inverzeasca

Companiile din Romania vor avea de acum mai multa sustinere in dezvoltarea unei viziuni sustenabile de business. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei noi specializari lansate recent de Ogilvy Group Romania pe piata locala de comunicare, si anume OgilvyEarth. “Tranzitia dinspre ‘green sau social marketing’ catre notiunea de sustenabilitate ca motor al unei cresteri […]

Companiile aeriene promit reducerea emisiilor la jumatate

Companiile aeriene din intreaga lume au stabilit noi tinte pentru eficientizarea combustibilului si reducerea emisiilor de carbon, anunta Reuters.
Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA), care reprezinta 230 de companii aeriene, a anuntat ca acestea si-au luat angajamentul de a-si imbunatati eficienta combustibilului cu 1,5% pe an, pana in 2020.

In plus, companiile aeriene au mai stabilit, ca pana in 2020, dezvoltarea lor sa fie neutra din punct de vedere al carbonului. De…

citiţi mai departe

Cheltuirea banilor de la Fondul de Mediu, prioritatea Elenei Udrea

Accelerarea distribuirii banilor de la Fondul de Mediu este prioritatea Ministerului Mediului, a declarat astazi Elena Udrea, ministrul interimar al mediului, dupa o zi si jumatate de activitate in fruntea acestui minister. Aceasta a anuntat ca maine se va da o hotarare de guvern prin care vor fi aprobate proiectele din cadrul programului de construire de spatii verzi, aproximativ 200 la numar, pe 2008-2009.
"Am decis sa petrec mai mult timp la Ministerul Mediului pentru ca la Turism…

citiţi mai departe

Obama cere Americii sa fie un exemplu in combaterea incalzirii globale

Presedintele american, Barack Obama, a cerut, luni, administratiei sa ofere un exemplu de combatere a incalzirii globale. Oficialul a facut apel la toate agentiile federale sa-si fixeze in termen de 90 de zile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru 2020, transmite Mediafax.

"Guvernul federal este cel mai mare consumator de energie al economiei americane, acesta poate si trebuie sa dea un exemplu", a declarat Barack Obama intr-un comunicat care insoteste decretul…

citiţi mai departe

CE ia masuri pentru un transport urban mai verde

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un Plan de actiune global privind mobilitatea urbana, care propune o serie de masuri care sa vina in ajutorul autoritatilor locale, regionale si nationale pentru indeplinirea obiectivelor lor de mobilitate urbana sustenabila, anunta Mediafax.

Vicepresedintele Antonio Tajani, responsabil cu transporturile, a declarat ca este pentru prima data cand CE propune un set de actiuni concrete menite sa faca transportul urban mai usor, mai ecologic si mai bine…

citiţi mai departe

Solutii IT&C pentru un secol 21 mai verde

Industria IT&C poate juca un rol foarte important in sustinerea oricarui proiect de protectie a mediului, a explicat Carl-Henric Svanberg, presedinte si CEO al Ericsson, membrilor ONU reuniti la New York, anunta un comunicat Ericsson.

Svanberg a incurajat liderii adunati la aceasta intalnire sa includa domeniul IT&C pe agenda conventiei ONU despre schimbari climatice desfasurate la Copenhaga, in decembrie.

„Suntem datori generatiilor viitoare sa profitam de tehnologia disponibila…

citiţi mai departe

E.ON Gaz a obtinut certificarea sistemului integrat de management al calitatii si mediului

E.ON Gaz Distributie a obtinut in luna iulie certificarea sistemului integrat al calitatii si mediului, conform standardelor ISO 9001 si ISO 14001, fiind astfel recunoscuta alinierea companiei la standardele internationale in domeniul managementului calitatii si al protectiei mediului, precizeaza un comunicat de presa al companiei, informeaza Agerpres.
"E.ON Gaz Distributie este unul din principalii jucatori pe piata de distributie a gazelor naturale din Romania. In aceasta calitate,…

citiţi mai departe

UE propune limitarea emisiilor avioanelor si vapoarelor

O propunere de reducere a emisiilor din aviatie si transport maritim cu 10, respectiv 20% va fi expusa de membrii UE pe masa discutiilor de la Bangkok, ultimul summit pentru clima al Natiunilor Unite inaintea celui de la Copenhaga, anunta cop15.dk.
Diplomatii UE spun ca reducerile ar putea fi obtinute printr-o taxa pe combustibil. Aceasta ar genera miliarde de dolari care ar putea fi oferiti apoi tarilor sarace pentru ca acestea sa se poata adapta schimbarilor climatice.
“Suntem…

citiţi mai departe

Cronica Romana: Summit G20 sub presiunea manifestatiilor ecologiste

Autoritatile orasului Pittsburgh, din nord-estul Statelor Unite, sunt in alerta maxima pe fondul desfasurarii, ieri si astazi, a summit-ului G20, ce a cauzat inchiderea multor magazine si scoli, dar si a manifestatiilor organizate impotriva acestei reuniuni la nivel inalt.
“Suntem cu totii nervosi din cauza acestor veleitati de manifestatii. Toata lumea vorbeste de o luna despre acest lucru si vineri (astazi – n.n.), cand se va termina, vom respira usurati”, a declarat o militanta…

citiţi mai departe

Ghid de utilizare a Pamantului

Planeta noastra are nevoie de un ghid de utilizare pentru a fi protejata de schimbarile periculoase precum incalzirea globala si extinctia animalelor si plantelor cauzate de oameni, au aratat cercetatorii suedezi, citati de Reuters.

Un grup de 28 de experti sugereaza noua sectoare cheie, printre care consumul de apa, poluantii chimici sau schimbari in utilizarea terenurilor, in care guvernul poate stabili limite pentru asigurarea unui “spatiu de lucru” de nadejde pentru umanitate….

citiţi mai departe

Nemirschi: Automate pentru PET-uri pana la sfarsitul anului

Automate speciale pentru PET-uri ar putea fi montate, pana la finele anului, in hipermarketuri, a anuntat miercuri, la Sibiu, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, prezent la cel mai important forum european pe teme de mediu, intitulat "Conference on Implementation and Enforcement of Environmental Legislation", anunta Agerpres.

"Pana la sfarsitul anului este posibil sa ne luam banii pentru sticlele de plastic numite PET-uri, de la automate speciale, care vor fi amplasate in…

citiţi mai departe

SUA cer eliminarea subventiilor la carburantii fosili

Subventiile pentru combustibilii fosili trebuie elimitate atat in tarile bogate, cat si in cele aflate in curs de dezvoltare, au declarat reprezentantii Statelor Unite inaintea summitului G20 din aceasta saptamana, potrivit Mediafax. Oficialii de la Casa Alba sustin ca este nevoie de un plan pentru eliminarea acestor subventii pe care tarile bogate si cele sarace trebuie sa il accepte.
Planul face parte din eforturile de combatere a incalzirii globale, de crestere a securitatii energetice…

citiţi mai departe

Printul Charles a convins 500 de companii sa ceara limitarea emisiilor

Printul de Wales a convins 500 de companii internationale sa semneze un comunicat prin care cer liderilor lumii sa accepte limitarea emisiilor cu 50% pana in 2050, potrivit The Telegraph.

Shell, BP, EON, Coca Cola, eBay, Starbucks si Virgin au semnat comunicatul formulat de organizatia Printului Charles, Corporate Leaders Group on Climate Change, cu sediul la Universitatea Cambridge.

“Este crucial sa iesim din recesiune intr-un mod in care sa punem bazele pentru o dezvoltare cu emisii…

citiţi mai departe

Obama: SUA sunt responsabile pentru incalzirea globala

Statele bogate au obligatia de a da tonul luptei impotriva schimbarilor climatice, iar tarile in curs de dezvoltare trebuie sprijinite in eforturile lor, a recunoscut presedintele Barack Obama in discursul sustinut la New York in cadrul summitului ONU pentru clima.

„Da, tarile dezvoltate, care au provocat cele mai mari daune climei noastre in ultimul secol, au responsabilitatea sa conduca – si aici sunt incluse si Statele Unite. Si vom continua sa o facem, investind in energia…

citiţi mai departe

COP15 si pe Youtube

ONU apeleaza la YouTube pentru o mai buna promovare a conferintei pe tema schimbarilor climatice din decembrie de la Copenhaga (COP15), relateaza cop15.dk.

Pe langa difuzarile live de la televiziune, organizatorii conferintei ONU din 22 septembrie, preliminara COP15, au cerut liderilor lumii sa inregistreze declaratii care vor fi difuzate pe websiteul COP15 si pe YouTube.
Pregatirile pentru tratatul climatic din decembrie de la Copenhaga s-au desfasurat foarte incet si au mai ramas doar…

citiţi mai departe

ACCA: Taxele de mediu trebuie implementate la nivel mondial

Taxele ecologice ar trebui sa fie adoptate la nivel mondial, cu o coordonare globala a ideilor si politicilor. Aceasta este una dintre recomandarile pe care ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) o face guvernelor in declaratia numita “Taxele ecologice in recesiune”, arata un comunicat ACCA.

Folosirea impozitelor ecologice si pentru mediu in incercarea de a contrabalansa scaderea veniturilor provenite din taxe trebuie planificata cu grija de catre guverne si…

citiţi mai departe

MM propune inlocuirea primei de casare cu tichete valorice

Prima oferita la casarea unui vehicul vechi prin programul „Rabla” ar putea fi inlocuita cu vouchere in valoare de 3.800 de lei, potrivit unei propuneri a Ministerului Mediului, inclusa in programul anticriza ce se discuta astazi in guvern.
Modificarea se refera doar la persoanele fizice, iar solicitantul poate cumula maxim trei tichete valorice pentru achizitionarea unui singur autovehicul nou. Astfel de vouchere vor putea fi obtinute de catre proprietarul unui autovehicul mai vechi de 10…

citiţi mai departe

Captarea carbonului, o necesitate maxima pentru Romania

Romania trebuie sa implementeze tehnologia de stocare si captare a emisiilor de dioxid de carbon (CCS). Acesta este apelul pe care organizatia de mediu Bellona Europa il adreseaza autoritatilor romane, potrivit unui comunicat din parea organizatiei.
Reprezentantul Bellona Europa in Romania, Ana Voitinovici, spune ca in tara noastra nu mai putin de 64 de puncte sunt considerate locatii potentiale pentru un proiect de captare a CO2.
„Tehnologiile de captare a carbonului ar putea fi…

citiţi mai departe

Indonezia isi reduce emisiile cu 40% pana in 2030

Cea mai mare economie din sud-estul Asiei a promis o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 40% pana in 2030 fata de nivelul din 2005. Aceasta tinta este mult mai ambitioasa fata de restul venite dinspre tarile in curs de dezvoltare, informeaza cop15.dk.
Desi in cele mai multe tari emisiile de dioxid de carbon sunt cauzate de centrale pe baza de carbune si arderea combustibililor fosili, in Indonezia patru cincimi din emisii provin din degradarea pamanturilor umede si taierea…

citiţi mai departe

Gardianul: Din septembrie, adio becuri de 100 W!

Din 1 septembrie, magazinele din UE nu vor mai avea voie sa cumpere becuri incandescente de 100 W sau alte corpuri de iluminat mate, dar le vor putea vinde pe cele detinute pana la epuizarea stocurilor, potrivit unei decizii a Comisiei Europene (CE). La nivel comunitar se doreste eliminarea din uz a becurile clasice pana in 2012, locul lor fiind luat de corpuri de iluminat eficiente energetic.

Masura are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Astfel, CE estimeaza ca…

citiţi mai departe

Unirea Alba: Becurile cu incandescenta se pensioneaza

Becurile de 100 de wati vor fi retrase la 1 septembrie de pe toate rafturile din Uniunea Europeana, scrie AFP. Aceasta masura marcheaza inceputul sfarsitului pentru toate becurile clasice, in decurs de trei ani, si inlocuirea lor cu lampi de noua generatie ce consuma cu 80 la suta mai putin curent electric.

UE a fixat un calendar precis pentru a interzice progresiv becurile cu incandescenta. Dupa interzicerea becurilor de 100 de wati, vor urma cele de 75 de wati in decurs de un an, cele…

citiţi mai departe

Adevarul: Dispar becurile de 100 de wati

Becurile cu incandescenta, de 100 de wati, nu vor mai fi vandute in magazinele din Uniunea Europeana incepand de marti. Becurile clasice vor fi scoase progresiv de pe piata comunitara, pentru ca din 2012 sa fie interzise definitiv.
Becurile de 100 de wati vor fi retrase la 1 septembrie de pe toate rafturile din Uniunea Europeana, scrie AFP, citata de Mediafax. Aceasta masura marcheaza inceputul sfarsitului pentru toate becurile clasice, in decurs de trei ani, si inlocuirea lor cu lampi de…

citiţi mai departe

Fonduri UE de 2 milioane de euro pentru "drumul pestelui"

O asociatie a primariilor din Dolj lucreaza impreuna cu o firma germana la un proiect turistic pe Dunare care include realizarea unui "drum al pestelui", dezvoltarea unui "brand" al zonei de sud a judetului, precum si un circuit ciclistic.

Asociatia Primarilor din Sudul Olteniei (APSO) este constituita din 17 primarii din Dolj. Presedintele acesteia, primarul comunei Giurgita, Valentin Mitrica, a declarat pentru Green Report ca au existat deja doua intalniri cu o delegatie din Germania a…

citiţi mai departe

Blair lauda progresele Chinei in stoparea schimbarilor climatice

Fostul prim ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a declarat joi ca China a facut progrese importante in lupta impotriva schimbarilor climatice si a cerut o cooperare internationala mai eficienta in aceasta problema, informeaza agentia Xinhua.

“O parte importanta a solutiei pentru tratarea schimbarilor climatice si pentru a opera reducerile necesare ale emisiilor de carbon vor fi noile tehnologii. China joaca deja un rol important in producerea si consumarea acelor tehnologii”, a…

citiţi mai departe

Adevarul: Totnes, orasul care va trai exclusiv din resurse proprii

Cei 8.500 de locuitori ai oraselului din sud-vestul Angliei si-au propus eliminarea consumului de produse transportate. Majoritatea locurilor de munca din oras vor fi ocupate de localnici, iar alimentele si energia vor fi produse in sanul comunitatii.
Pentru a reduce consumul de produse exportate, resursa de hrana din Totnes este asigurata din productia comunitatii
Totnes, localizat in sud-vestul Angliei, a fost ales, in urma cu patru ani, pentru implementarea conceptului de „oras al…

citiţi mai departe

A inceput Saptamana Mondiala a Apei 2009

Apa si rolul sau in dezvoltare, pace si conflicte a fost subiectul principal al delegatilor din peste 130 de state care s-au adunat luni la anuala Saptamana Mondiala a Apei, informeaza Earth Times.

Ministrul suedez pentru Cooperare Internationala, Gunilla Carlsson, si viceministrul african al apei si mediului au discutat despre impactul problemelor climatice asupra dezvoltarii economice.

Mabudafhasi a amintit problema femeilor din zonele rurale care sunt nevoite deseori sa parcurga…

citiţi mai departe

Premierul Indiei: Multiplele crize de mediu ale tarii sunt alarmante

Multiplele crize de mediu ce afecteaza India sunt alarmante, considera premierul Manmohan Singh, citat de Earth Times.
„Schimbarile climatice afecteaza ecosistemul nostru fragil. Ne confruntam cu perspectiva unei secete iminente. Lipsa apei devine un mod de viata. Poluarea este o amenintare in crestere pentru sanatatea si habitatele noastre”, a declarat Singh intr-o conferinta de presa sustinuta cu ministrii mediului din toate statele Indiei.
Potrivit declaratiilor premierului, guvernele…

citiţi mai departe

AT&T si-a redus emisiile cu 300 de tone

AT&T California, cea mai mare companie de telecomunicatii din Statele Unite, a reusit sa isi reduca emisiile nocive cu 300 de tone dupa ce si-a dotat parcul auto cu 105 vehicule ce ruleaza pe combustibili alternativi si a instalat sisteme de generare a energiei solare in unitatile sale, informeaza Environmental Leader.

In plus, peste 34.000 de tone de deseuri electrice au fost reciclate sau compostate. Cele 105 vehicule eficiente au economisit aproape 130.000 de litri de combustibil in…

citiţi mai departe

China promite ca isi reduce emisiile pana in 2050

Emisiile de carbon ale Chinei vor scadea pana in 2050, a anuntat oficialul chinez pe probleme climatice, Su Wei, citat de Reuters. Este pentru prima data cand cel mai poluator stat din lume a anuntat un termen de reducere a emisiilor.

Anuntul lui Su Wei nu a indicat la ce nivel vor scadea emisiile. Acesta a reaminitit faptul ca din cauza necesitatii Chinei de a-si extinde economia pentru a scoate oamenii din saracie, este prea devreme sa discute despre un nivel precis de reducere a…

citiţi mai departe