Franta transporta uraniu in Rusia in pofida protestelor Greenpeace

Un tren incarcat cu sute de tone de uraniu avand destinatia Rusia a sosit, luni la pranz, in terminalul maritim Cherbourg din vestul Frantei, in pofida protestelor Greenpeace, a anuntat organizatia ecologista, citata de AFP si preluata de Mediafax. Convoiul transporta 480 de tone de uraniu saracit si 170 de tone de uraniu natural, provenind […]

Suedia isi deschide mine de uraniu

Suedia si-ar putea deschide in curand mine de uraniu, potrivit declaratiilor facute de premierul Fredrik Reinfeldt, citat de Earth Times.
Chiar daca Suedia a anuntat ca isi inchide cele 10 reactoare nucleare, data a fost extinsa, probabil din cauza nevoii tot mai mari de combustibil. Cu toate acestea, consiliile locale pot vota impotriva proiectelor miniere.
La inceputul anului Reinfeldt si liderii celorlalte trei partide din coalitia de centru-dreapta de la guvernare si-au anuntat…

citiţi mai departe

Norul rosu de deasupra Australiei ar putea contine uraniu

Norul de praf care a acoperit estul Australiei ar putea contine particule radioactive, potrivit unor grupuri de mediu, citate de BBC.

Ecologistii avertizeaza ca praful rosiatic ar putea contine urme de uraniu, dar oamenii de stiinta sustin ca nu exista motive de ingrijorare. Miercurea trecuta, orasele Sydney si Brisbane au fost afectate de cea mai mare furtuna de nisip din ultimii 70 de ani. Cantitatea enorma de praf a pus atunci probleme oamenilor care sufera de astm si celor cu boli de…

citiţi mai departe

Bacteriile, solutia pentru decontaminarea siturilor radioactive

Bacteriile vor putea fi folosite pentru curatarea siturilor contaminate radioactiv, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Missouri, citat de Ecofriend.

Cercetatoarea Judy Wall a aratat ca bacteria „desulfovibrio vulgaris” poate transforma uraniul intr-o substanta insolubila, ce poate fi controlata mai usor in apa. Bacteria poate fi intalnita de regula in solurile ce metabolizeaza metale radioactive si metale grele.
Potrivit Agentiei americane pentru protectia mediului (EPA), in…

citiţi mai departe