Mii de locuinte din Australia, amenintate de cresterea nivelului marii

Australia risca sa fie obligata sa evacueze anumite zone de coasta, din cauza cresterii nivelului marii care ameninta mii de locuinte, se arata intr-un raport oficial publicat marti, transmite AFP, citata de Mediafax. Grupul de lucru privind schimbarile survenite la nivelul oceanelor recomanda actiuni urgente pentru protejarea coastelor australiene in fata unei cresteri a nivelului […]

Şedinţă de guvern subacvatică

Guvernul Insulelor Maldive, un mic stat din Oceanul Indian, îsi va desfăşura viitoarea şedinţa sub apă, pentru a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de încălzirea globala şi de creşterea nivelului oceanului planetar. Deocamdată, membrii cabinetului iau lecţii de scufundare şi învaţă limbajul semnelor subacvatice. Şedinţa va fi condusă de preşedintele Maldivelor, Mohamed Nasheed, care este deja scufundător certificat. Cei 14 miniştrii se vor reuni în jurul unei mese, la şase metri adâncime. Este pregătită şi semnarea unui apel prin care executivul din Maldive cere celorlalte naţiuni să reducă masiv emisiile de carbon la summit-ul de la Copenhaga, din decembrie. Insulele Maldive sunt în pericol să fie acoperite de ape, dacă actuala tendinţă a schimbărilor climatice va genera în continuare creşterea nivelului oceanelor. Insulele Maldive, un arhipelag format din 1.200 de insule de corali, este situat la numai 1,5 metri deasupra nivelului mării. Experţii consideră că până la sfârşitul secolului insulele ar putea fi acoperite de ape. Capitala ţării, Malé, este protejată deja de un dig impunator, dar extinderea acestuia în jurul întregii ţări este prea scumpă.Ales preşedinte în noiembrie 2008, Mohamed Nasheed a propus căutarea unei noi locaţii pentru cei aproape 400 de mii de locuitori ai arhipelagului. 

Marea Moarta seaca in ritm alarmant

Marea Moarta a secat mult mai repede decat de obicei in ultimii doi ani, fata de media deceniului trecut, anunta agentia chineza de presa Xinhua.

Scaderea medie a nivelului Marii Moarte in perioada 1998-2007 a fost de 98 cm pe an, insa anul trecut apa a secat cu 138 cm, iar anul acesta a secat deja cu 113 cm, arata ultimele date oferite de cercetatorii autoritatilor israeliene pentru protectia apei.

Aceasta reducere semnificativa a nivelului apei Marii Moarte a fost cauzata de…

citiţi mai departe