Vremea pe 15 zile

Daca pleci la mare, in concediu, te apuci de arat, ai o competitie sportiva in aer liber, te apuci de construit, este bine sa te informezi din timp cu privire la evolutia indicatorilor care anunta schimbari in starea vremii. Insa nu-ti pierde vremea cu prognoza meteo pe 15 zile…

Stiati ca prognozele meteorologice pe termen scurt (pana la 3 zile) au gradul de realizare cel mai mare? Aceste prognoze se adeveresc in proportie de 90% !

Cu cat ne indepartam de ziua de astazi cu prognoza cu atata creste si gradul de improbabilitate a prognozei. Pentru 15 zile, prognoza meteo devine doar un “timp probabil”

Vremea pe 15 zile rar este prognozata corect. Si totusi, pentru cat timp putem prezice exact starea vremii?

Pe baza modelelor numerice de prognoza a vremii, evolutia fenomenelor meteorologice la nivelul teritoriului Romaniei poate fi anticipata rezonabil pentru 3 zile, maxim 5-7 zile.

Aparitia si dezvoltarea calculatoarelor au determinat cresterea gradului de exactitate dintr-o prognoza meteo. Vremea se schimba extrem de repede si de aceea este nevoie de o capacitate de stocare si prelucare a datelor foarte mare. Fara aceste dotari, ar fi nevoie de patru miliarde de matematicieni sa lucreze acolo pentru a putea sa faca operatiile pe care le face calculatorul astazi.

De altfel, cel mai putenic calculator din lume il detine Organizatia Meteorologica Mondiala si se afla in SUA.

Rateurile in privinta pronozarii evolutiei vremii sunt tot mai rare. Pana la 7 zile, oamenii se pot baza pe prognozele meteo.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.