Blocaj la examenul de soferie

Sursa: Stiri meteo

auto.jpg

– numerosi bacauani s-au trezit, in aceste zile, cu dosarele respinse la inscrierea in examenul pentru obtinerea carnetului de sofer – motivul respingerii, spun reprezentantii Biroului Permise Auto Bacau, este acela ca aspirantii la statutul de conducator auto au fost scolarizati de instructori auto independenti care nu se regasesc pe listele Autoritatii Romane Rutiere, ca autorizati

Nervi intinsi la maxim pentru sute de bacauani aspiranti la statutul de conducator auto. Dupa ce au platit bani buni pentru scolarizare, acestia s-au trezit, incepind de la finele saptaminii trecute, ca nu pot intra in examene. Respingerea dosarelor la ghiseele Biroului Permise din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Bacau se face pe motiv de neregasirea pe lista instructorilor auto autorizati si atestati a numelor unora la care candidatii s-au pregatit. Instructorii auto independenti bacauani care spun ca totul este o facatura a Autoritatii Rutiere Romane (ARR). “Nici macar elevii care au luat in urma cu o luna sala nu sint primiti la examenul de traseu, desi dosarele sint complete si in prefecta legalitate. Aceasta, din cauza ARR-ului care invoca neaparitia normelor metodologice la Legea 218/2009. Normele trebuiau sa apara in termen de 60 de zile de la publicarea legii in Monitor, acest lucru nu s-a intimplat, iar acum se merge dupa regulile ARR. Multi dintre reprezentantii ARR au propriile scoli si vor sa puna monopol pe ele”, a spus Petrica Bordeianu, vicepresedintele Sindicatului National al Instructorilor Auto (SNIAR) Bacau.

Opinii diferite la ARR Bacau

Reprezentantii ARR Bacau sustin, insa, cu totul altceva, respectiv ca sistarea examinarilor este cauzata de aparitia unor acte normative venite de la Ministerul Administratiei si Internelor si nu de la Ministerul Transporturilor, cel in subordinea caruia se afla ARR. “Normele metodologice prin care se reglementeaza autorizarea instructorilor auto independenti trebuiau sa apara la intii august. Nu au aparut, iar noi, de la Directia de Transporturi Rutiere am primit act prin care se spune ca se continua examinarile ca si pina acum. De la Directia Regim Permise Conducere, la SPCRPCIV Bacau s-a primit insa, vineri, un alt act prin care examinarea este stopata”, a spus Dan Chitic, sef Agentie ARR Bacau. Potrivit acestuia, astazi va avea loc o intilnire intre reprezentantii ARR Bacau si cei ai SPCRPCIV Bacau pentru a se discuta pe marginea celor doua acte contradictorii si gasirea unor solutii.

“Ne conformam ordinelor, pina instructorii vor intra in legalitate!”

Din cauza bulibaselii provocate de neaparitia normelor Legii 218, care reglemeteaza activitatea instructorilor auto, sute de candidati au de suferit. Reprezentantii Biroului Permise Bacau sint constienti de acest lucru, dar spun ca ei nu fac decit sa se conformeze ordinelor. “Am constatat ca elevii au fost scolarizati de instructori care nu se regasesc pe lista trimisa de ARR. Elevii sint cei care au cel mai mult de suferit, dar nu-i putem primi in examene pina cind instructorii lor nu se duc la ARR sa-si rezolve situatia, va trebui ca ei sa intre in legalitate. Cei care au facut-o, au putut merge mai departe. Noi ce sa le facem? E o situatie neplacuta, dar nu din vina noastra. Eu zic ca in mare parte, oricum, problema se va rezolva si candidatii vor putea sa-si dea examenele”, a spus cms. Ioan Virgil Hustiu, sef Birou Permise Bacau. Potrivit acestuia, pe lista trimisa de catre ARR, figureaza ca autorizate/atestati 67 de scoli si 218 instructori. La rindul lor, reprezentantii SNIAR Bacau spun ca, in judet, isi desfasoara activitatea ca instructori auto autorizati independenti circa 300 de persoane.

Articole similare

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.